2021年10月15日金曜日

キーライムの種 Key lime seeds

 昨日のキーライムの実が古くならないうちにと、種を取り出しました。実の一つ一つを丁寧に解体して時間がかかったのですが、全部終わったところで気づいたら、最初の頃の種が水につかっているうちに膨張して、根っこが顔を出し始めていました。

種の保存にこんなに必死なのかと感動して、全部撒きました。年内には発芽すると思いますが、室内で越冬したら来年の春に最も強健そうな幼苗を3,4本選んで育てる予定です。

I extracted seeds from the Key limes that I got yesterday.  It took a long time for me to open the limes one by one, and I noticed that the seeds from the earlier fruits had expanded in fresh water and roots started to come out.  

I sowed every one of the seeds in soil.  They will probably germinate before the end of this year and, if some of them survive the winter in a warm room, I will select 3 or 4 strongest plants to grow in larger pots.



「新疆なつめ王」の最後の実。試しに砂糖煮にしてみます。
The last of Xinjian Jujube.  The plant fruited for the first time this year and, hopefully, the fruits will be larger next year.