2023年10月27日金曜日

食用菊 Edible chrysanthemum

 地植えにしているピンクの食用菊「もってのほか」が、今年初めて文句なしのピンク色になったので、もう食用菊の苗は買う必要がない、と思っていました。が、今日JAを覗いてみたら、これ↓がありました。写真右側の濃いピンクの苗です。

I found a darker version of the pink edible chrysanthemum that I had wanted to get for many years.  When I looked into the local shop, I found this (on the right) - I could not believe my eyes!


「もってのほか」には濃い色のもあるようだ、という印象は何年も前から持っていましたが、ネット上でタグの写真を見たことがあるだけで、実際の花はどこの園芸店を探してもありませんでした。なので、あれはもしかしたら写真写りの偶然だったのでは、と思い始めていたところでした。でも、こうやって実存するのですね。
Having only seen the photo of the tag on the internet, I was beginning to think that the darker version did not exist and the photo was just an accident of photography.  I am so glad to be proven wrong.

いままでネット上で見たことのあるタグがこれ↓。こんな濃い色のがあれば是非ほしいと思っていました。なぜそこまで「もってのほか」に思い入れるのかというと、花びらの形状です。普通、花びらは平たい一枚なのに対し、もってのほかはストロー状になっています。これをさっと湯がいてお酢をかけると、お湯でぺたんこになっていた花びらがシャキッとして、ストロー状をほぼ回復するので、歯ざわりが非常に良いです。これは他の食用菊には無い特徴です。
This is the tag I have seen on the internet but never photos of actual flowers with such a dark colour.  I love these pink varieties for a reason - the petal is straw shaped, instead of being flat.  When you put the petals into a pan of boiling water and then sprinkle vinegar, the petals regain the straw shape, and they become almost crunchy when you eat.



写真を撮っているだけでも蚊の大群に襲われたので、もってのほかは明日の早朝、まだ涼しい時間帯に10号鉢に植え付ける予定です。大切に養生させて、元気な冬芽をたくさん出させたい。
東京は来週も暑い日が続くようですが、そろそろパンダンリーフの苗を2階へ上げることにしました。買ったときの小苗がひと夏で立派に育ちました。苗を連れてきてすぐに葉っぱを1枚クシャクシャにして香を嗅いだら、はっきり言ってイヤな青臭い匂いだったので落胆しました。以来、試していません。来年の夏頃には葉っぱがもっと増えているはずなので、自然の食紅として使います。香には期待しません。
As I was taking photos, I was attacked by lots of mosquitos, so decided to plant the chrysanthemum tomorrow morning when it is cooler.  
As my tiny garden is getting crowded, I decided to take the Pandan plant (on the left) indoors for the coming winter.  When I bought it in early summer, it was such a tiny plant but it grew well during the humid summer.


これ↓は、菊苗で有名な国華園出身の小苗を園芸店で買ったものです。花はピンクの厚物のはずですが、茎を3本に絞ったあとは、もったいなくて蕾を1個だけにすることができずにいます。なので、今年は中輪の花が複数咲く光景を予定しています。
This chrysanthemum plant is purely ornamental.  You are supposed to leave only one flower bud on each stem in order to get huge flowers with thick petals.  However, I could not bring myself to pick the excess flower buds, so I can only expect to see medium-sized flowers this year.