2021年11月3日水曜日

キンカンライム Limequat

 今年のキンカンライムは、実の数は少ないですがサイズが大きいです。

The limequat plant has fewer fruits this year but the fruits are larger than in previous years. 


こうやって離れたところから撮っても、実が生っているのが分かるくらい。(タイガの口にヨダレが垂れていますが、これはストレスが原因ではなく、写真を撮るためにオヤツで釣った直後なので、好物を食べた余韻のヨダレです。)
Although the plant is still young, it is a stable producer.  (Taiga has saliva on her lower jaw.  It is not due to stress.  Rather, it is the result of my bribing her with her favourite treat so that she would pose for the camera.)
キンカンライムは金柑とキーライムの交配種と言われています。今年の実のサイズは、金柑や先日購入したキーライムよりもずっと大きいです。ただし、キーライムの本元の東南アジアのライムは小蜜柑サイズなので、それより小さいです。
The limequat is said to be a cross between the Key lime and the kumquat.  The limequat fruits are larger than those of kumquats but smaller than the Southeast Asian limes which are the original of Key limes.
これで金柑のように甘いと嬉しいのですが、2月頃に黄色くなってもライム味のままで、苦みのある酸っぱさです。ポジティブに捉えれば、普通のライムは緑のうちに利用しないと香がなくなってレモンのような風味になるけど、キンカンライムならライムのシーズンが10月に終わった後も、いつでも使いたいときに使えると言えます。
The taste of the fruit remains almost unchanged when the outer skin becomes yellow in February-March, whereas the normal lime becomes like a lemon once the skin loses its green colour in late October.  This means that, with the limequat, you can enjoy the lime taste for many months.

タイガは柑橘類の臭いが苦手です。
Taiga does not like the citrus smell.
今はまだ種無しスダチを使っているときなので、キンカンライムの出番はあとになります。


玄関前の食用菊はほぼ満開です。
毎日眺めているだけで満足なので、完全に観賞用です。