この前スイーツに利用したキーライムの種が発芽し始めました。まだ2個の種が動き出しただけですが嬉しい。よく見ると、種1個につき2本の芽が出ているので、単胚ではないようです。
After I used the Key limes for a lime pie some weeks ago, I sowed the seeds. Two of the seeds have just started to germinate - 2 buds coming out of each seed.
この前スイーツに利用したキーライムの種が発芽し始めました。まだ2個の種が動き出しただけですが嬉しい。よく見ると、種1個につき2本の芽が出ているので、単胚ではないようです。
After I used the Key limes for a lime pie some weeks ago, I sowed the seeds. Two of the seeds have just started to germinate - 2 buds coming out of each seed.
四中横の草地に着くと、スバル君がいました。音の出るおもちゃを嬉しそうに咥えています。
Subaru, a male Shiba-mix, playing with his squeaky toy and looking very happy.
昔、流行ったサバランを作りました。上に乗せるフルーツはイチゴが定番ですが、生憎今は売られていないので身近な食材を使いました。庭で生ったキウイのレインボーレッドも一部使いました。
I made savarins dipped in rum syrup. The most popular fruit for the topping is the strawberry in Japan. Unfortunately, strawberries are not available at this moment. So, I used what were readily available, including a Kiwi fruit picked in my garden.
四中横の草地に着くと、久しぶりにラブラドゥードルのアルバスと妹のエプカちゃんに会えました。去年のロックダウン中に会ったとき、エプカは未だワクチンを終えたばかりの仔犬で、ママの肩からぶら下げた袋状のキャリーに入っていましたが、もうすっかり大きくなっています。
When we arrived at the park, we saw Albas and his little sister, Epka, both Labradoodles, for the first time since spring last year during the lockdown. At that time, Epka had just finished her vaccine shots and was being carried in a sling hanging from mom's shoulder. Now she is totally grown up.
11月に入って生食用柑橘類が色づいてきました。
こちらは門のそばに植えてあるブラッドオレンジのタロッコと、それに高接ぎしたセミノール(手前の部分)。
With the climate getting cooler, oranges and tangerines are turning yellow. This tree is Tarocco (blood orange), with Seminole grafted on some of the branches.
写真左側は主にセミノール。
The left part of the tree is mainly Seminole fruits.
This is Moro (another blood orange). The fruits behind dense leaves are still green, but
日当たりの良い枝のは結構黄色くなっています。
the fruits on the sunny side are more advanced.
These are tangerines called "Taguchi Wase", grafted on Moro. Taguchi Wase is a reliable prolific producer. They will be fully ripe towards the end of the year, so I always enjoy them in the New Year.
Some of the fruits are huge, but the skin is tight (no air bubbles between the skin and the flesh) and the taste is as good as normal-sized ones.