2階バルコニーでケイパーが咲き続けています。どの花も夕方に開き始めて、翌朝、日が高くなるにつれて干からびてしまいます。なので、今日の写真も早朝(5:30am)に撮ったもの。実のほうは一個も生っていませんが、今年は花が見られただけでも満足です。
Caper flowers are continuing to bloom. However, each flower lasts only one night - the flower starts opening in the evening and it withers as the sun rises high the next morning. These photos were taken at 5:30 a.m. this morning, when the flowers were still beautiful.
The last of jasmine flowers from the summer blooming season. The plant will rest for about a month and then start flowering again in autumn. I preserve these flowers in the freezer so that I can enjoy black tea with jasmine fragrance during the winter months.
スモモのエレファントハートは、今年は2個しか生りませんでした。1個は野鳥に落とされたけど、袋掛けしておいたこの1個が今朝袋の中で落ちていました。
"Elephant Heart" plum that had fallen this morning. This is a variety introduced from the US and regarded as a great pollinator. I grow this variety for the delicious taste.
貴重な収穫なので、まずはエレファントハートの糖度を測定。28.2度で、予想を上回った。実際に食べてみると、いつもの「旨いスモモ」で大満足。ただし、個人的な好みなので他の人がどう感じるか、分かりません。実際、電話で食味について質問したとき、苗の販売元の社長夫人はエレファントハートのことを「美味しくない」と評価していたくらいです。私的には、例えるなら、食味・色ともにオレンジ界のモロのような存在です。今回は収穫直後に食べてしまいましたが、ちゃんと追熟させると果肉は暗い赤になります。果肉の離核性も私にとって大きな魅力。
スモモを見たあと、リンゴの紅玉をイジイジしていたら、ポロッ! まだ青いのに!
As I was lightly touching the "Kogyoku" apple to see how it was getting along, it fell into my hands! I am sure I never pulled it.
The Elephant Heart plum's sugar content was 28.2% which is very high for a plum. Apart from the great taste, another reason why I like this variety is that the stone comes off relatively easily. The flesh would become dark red if left ripening off the tree, which is another good point.
紅玉のほうは糖度が15.4度と、意外と高い。強烈なエレファントハートを食べた後では、紅玉の味は分かりませんでした。