2022年8月17日水曜日

パッションフルーツ Passion Fruits

 パッションフルーツが熟し始めています。酷暑の季節には早朝以外、果皮がシワシワだったのが、今は腰水がたっぷり維持されていればあまりシワが出なくなりました。季節の変化を感じます。

The passion fruits are starting to ripen.  The outer skin used to be wrinkled all over while the weather was extremely hot, but now that it is slightly cooler with more frequent rains, the fruits are looking as they should.




これ↓は自然落下したもの。パッションフルーツのツルは2階寝室の外に棚を設置してあるので、寝室真下のリビングにいると、実が落下したとき大きな音が聞こえてきます。
These fruits dropped off the vine naturally as they ripened.  Since I spend most of the day in the living room which is beneath the passion fruit scaffolding, I can hear when the fruit drops on the balcony floor.

パッションフルーツは果皮がシワシワになるまで追熟させると美味しいと言われていますが、個人的にはどんな段階で食べても同じように美味しく感じられます。極端な話、この時期ならツルにぶら下がっている色の薄いのをもぎ取って食べても、完熟のように美味しいです。
サイズは直径6cmで、スーパーで売られている同じエドゥリス種の商品に劣らないと思っています。
This is the commonest variety in Japan and, at 6cm diameter, these fruiuts are as good as those sold in the shop.


カノコユリの最後の花。真夏の花が少ない時期に咲くので有難いです。
The last of my lilies this year, Kanoko lily.  During the peak of the summer, we do not get many flowers, so this lily variety is quite previous.
Lilium speciosum
香りはヤマユリほど強香ではないけど、ユリらしい芳香。