2022年10月16日日曜日

公園で At the park

 公園へ向かう川沿いの歩道にはハナミズキの並木があります。そのうち赤花の木の葉っぱが色づき始めています。

The dogwood trees are starting to turn red.  The leaves of red dogwood flowers seem to turn into deeper red than those with white flowers.


東京の気温は寒暖の差が少ないので、綺麗な紅葉になる木々は限られています。その意味でこのハナミズキは有難い存在です。他には赤葉品種のモミジ(大盃、ノムラなど)やトウカエデがある程度、綺麗な黄葉はイチョウの木くらいです。
The night temperature in Tokyo stays too warm in autumn and, as a result, we do not get many trees turning into beautiful red or yellow leaves.  So, the dogwood is one of the precious species.

途中ですれ違ったキングチャールズの男の子、3歳だそうです。このスパニエルが犬種として有名になったのは、チャールズ2世の時代ですが、今は3世の時代です。
As we were continuing our walk towards the park, we met a 3-year old, male King Charles Spaniel.
After the initial courage to greet Taiga waned, he started clinging to his owners.

いつもの草地。ソメイヨシノが植わっていますが、1本だけ品種違いがあります。開花時期も落葉の時期も異なり、さらには花後には美味しいサクランボを提供してくれます。ソメイヨシノの葉は色づくことなく落下するのに、この木はそこそこ綺麗な葉っぱが楽しめます。

道を渡っていつもの築山でオヤツタイム。
The treat time at the ususal spot.

精神集中の瞬間。
Taiga's power of concentration at its highest.

食べ終わった後はヨダレの掃除が大変です。
After eating the treat, I always have to clean her up.

本人は気取ってポーズをとっても、マヌケな顔。


帰り道の途中の屋敷林。昔の農家の林が2か所ありますが、いずれもチャノキが沢山植わっています。昔、流行った時代があったのでしょうか。
On our way home, I noticed tea trees were starting to flower in the privately-owned wood land open to the general public.  There are a few woodlands belonging to old farming families.  It probably was a popular thing to have these bushes at some point in the past, for there are lots and lots of these bushes in each woodland.

近くで見ると花柄がけっこう大きくて、いかにも椿の仲間という感じです。
The tea tree being of the camellia family, their flowers look just like small camellia flowers.

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近所の園芸店でゲットしたもの。左の苗は観賞用のシダ。テレビの横に置いて大株に育てる予定です。
右は毎年買っている、食用菊の「もってのほか」。この品種は2年目以降の花の色はボケたピンクになってしまいますが、今日買った苗の花ほど濃い色のは初めて見るので試してみることにしました。
I saw a pot of pretty ferns, as well as a pot of edible chrysanthemum flowers in the nearby shop.

去年買った苗の花との色の比較。左は去年の、右は今日買ったもの。小菊だと思えば十分鑑賞に堪えるので、有り過ぎて困ることはありません。
I buy the pink edible chrysanthemum plant every year.  The flowers become pale pink from the 2nd year onwards, but today's plant has the deepest pink colour I have seen in this edible variety.  (The light pink flowers are of the plant I bought last year, and the ones on the right are of today's plant.)  I am hoping that today's plant will not go as pale as those of old plants.