2024年3月2日土曜日

サツマイモ栽培に挑戦 Planning to grow sweet potatoes

 今朝は刺すような冷たい風が吹いていて、公園で長散歩をさせられた後は凍えてしまいました。そんなんことはお構いなしのタイガは写真撮影に協力する気もなく、そっぽ向いてばかりでした。ガンコなばあさんのようです。

We had freezing cold wind as we were having a long walk in the park this morning.  It did not bother Taiga with her thick coat.  As usual, she was not interested in posing for the camera.



遠くに他所のワンコの姿を見てやっと動かなくなったところをパチリ。
I managed to get a photo as her attention was caught by the sight of a dog in the distance.


注文してあった「蒸し器」が届いたので、さっそくサツマイモで試してみることにしました。本格的な蒸し器を買うとかさばってしまいますが、これは蒸す部分だけを売っているもので、あとは既存の鍋とフタを使います。深さがあるので、茶碗蒸しにも利用できます。
イモは今日スーパーで見かけたのですが、前から一度は育ててみたいと思っていたものです。
This 'steamer' arrived yesterday and I decided to try it with sweet potatoes.  When you buy a set of steamer, it takes up a lot of space in your cupboard.  With this piece, you buy only the missing part, since you already have the pot and the lid.  Moreover, this piece has a depth enough to accommodate cups to cook steamed egg recipes.

左は今日はじめて見た石川県産「五郎島金時」、右は紫芋。私はねっとりタイプのサツマイモが嫌いなので、育てるなら金時芋と思っていました。ただし、紫芋はねっとりタイプでもアントシアニン摂取が魅力です。均一に蒸しやすいよう、太さが似たものを選びました。
I saw these two varieties of sweet potatoes in the shop today.  The variety on the left is extra sweet with dry flesh.  The one on the right is the purple sweet potato.  I have always wanted to grow these myself.

左の五郎島金時の色が真っ白なのでびっくり。何度か食べたことのある鳴門金時は生でももっと黄色だったような。。。
I chose one from each variety so that the thickness would be similar for better results in steaming.

蒸し器は直径20cmの鍋用なので小さく、一度にたくさん食べられない一人暮らしにとってちょうど良いサイズです。
The size of the steamer is 20cm, small enough for me since I am a small eater.

既存の20cmステンレス鍋にぴったりです。ガラス蓋も同様。
The steamer fitted perfectly to the existing stainless-steel pot as well as the glass lid.

25分ほど蒸してできあがり。
After about 25 minutes, the potatoes were ready.


五郎島金時芋はホクホクです。鳴門金時ほどには甘栗っぽい食味ではなく、さっぱりした甘さですが、食感は鳴門よりも若干ホクホクなので、とても美味しいです。養分に乏しい砂っぽい土壌で育つという、粉質のサツマイモは昔からありますが、それを甘くしたような感じです。
紫芋のほうは予想どおりベタベタの肉質です。考えている利用法は、水分を飛ばして餡子を作り、タルトなどのフィリングにすることです。
まずは、YouTubeの動画を参考に、残った芋で芽出しをします。育て方は、大きな袋を入手できれば、やはり動画を参考に、立体栽培を考えています。
The one on the left belongs to the 'Kintoki' variety which is known for its sweetness and powdery flesh.  This particular brand I bought today was new to me but I like it better than the Naruto Kintoki variety which is more commonly available.  The purple potato was very sweet, too, and I am thinking of making a filling for tarts when I harvest my own in autumn.
On the YouTube, there are a lot of videos showing the whole process from seed potatoes to harvest.