2022年2月6日日曜日

パッションフルーツ Passion Fruit

 去年の真夏に買った実つき苗は、収穫後2,3ヵ月して蕾が出たので5個だけ残して後は摘み取りました。その5個全部が実になりましたが、最初の1個だけ外見は順調で、他のはまだ真っ黒になってもいないのにシワが入り始めました。あまりに深いシワに覆われていたので、うち1個を今日の夕方イジイジしていたら、ポロッと取れてしまいました! 

恐る恐る台所で半割にしてみたら、何と、中身がぎっしり。苗を買ったときに付いていた実は、完熟した状態で実の中心が空洞だったので今日のを見てびっくり。しかも果肉がジューシーそう。未熟ならこんなにゼリー部分が分厚くないはず。

I bought the passion fruit plant in summer last year with a few fruits already on it.  They ripened soon and I enjoyed the fruits.  A few months later in autumn, a lot of new flower buds came out and I kept 5 of them to flower.  They all produced fruits but the cold weather has prevented them from maturing to black outer colour.  Moreover, apart from the fruit from the first flower, the rest of them got wrinkles.  As I was fumbling the second fruit, which had the most wrinkles, it came off!  

When I cut it in half, I was pleasantly surprised to see the inside full of juicy flesh.


味見する前に糖度計を出して測ってみると、14.6%ありました。
Sugar content 14.6%, way lower than expected but cannot be helped considering the climate.

果皮はまだまだ緑色です。この実は4個の花が咲いた、メインのツルの2個目の花からのものです。
This was how it looked on the outside - never expected any juicy inside.


順序は逆になりますが、2階の部屋に戻って現状を写真で記録。➂の実は、別のツルに咲いた3番目の花からのものです。
Doing it in reverse, I went back to the upstairs to take photos of other fruits.

シワが1本もない①の実が部分的に黒く色づいているので楽しみです。➂の実も同じくらい黒くなっていますが、シワだらけ。
The fruit from the first flower is free of wrinkles and I am looking forward to picking it when the outer skin becomes all black.

④と⑤は鶏卵のLサイズで成長が止まったままです。