2022年10月5日水曜日

蒸しチーズケーキ Steamed Cheesecakes

 ヤマザキパンの蒸しチーズケーキをイメージして作りました。スーパーやコンビニでいくらでも見かける駄菓子的なものですが、90年末に帰国して初めて食べたとき美味しさに感激して、以来、大好きになりました。先日、偶然にも楕円形の焼き型をネットで見かけたので早速取り寄せ、レシピをいろいろ工夫して辿り着きました。

There is a popular steamed mini cheesecake by a major Japanese bakery firm, which can be bought at any supermarkets and convenience stores in Japan.  I have been a fan of it since I first ate it when I returned to Japan in November 1990.  Recently, I saw the oblong mini cake moulds on the web and ordered them thinking they would be perfect for mini cheesecakes.


蒸しケーキなので、焼きあがった時点では蒸しパンのように白っぽい。
Right out of the oven, the steamed cakes are white.

それを一個一個、フライパンで焼き色を付けるので、
By pressing the surface against the hot frying pan, you get a nice golden colour.  Since this is done mannually, one by one,

焼き色の具合が不揃い。これに関しては将来、練習を積むしかないです。
the golden colour is not uniform - I need to practice in the future.