2022年6月13日月曜日

バタフライピーフラワー Butterfly Pea flower

 先日買ったばかりのバタフライピーのツルに第1花が咲きました。朝一に見たときは咲き始めで若干、紫色が入っていて落胆しましたが、お昼頃には私好みの濃い青になっていました。

The butterfly pea plant I bought several days ago has already has flower buds and the first one opened this morning.


苗のラベルには「八重咲」とありましたが、厳密には二重咲きでYouTubeなどで見たとおりです。
It is a beautiful deep blue colour.

隣に置いてあるのは今年の春に買ったケイパー苗。やっと草丈が20cmほどになりました。原産地のシチリア島の映像をYouTubeで見ると、ど根性で護岸用の岩の間からワサワサ湧き出しているので、相当丈夫な植物のようです。
The pot sitting next to the butterfly pea is the caper plant I bought earlier this year.  It has grown to be about 20cm, double the original size.  This is a tough plant and it should grow fast during the summer.

花をさっそくお茶にしてみます。
I am going to try a cup of tea with the flower.



お湯を注いだとたんに色素がメラメラと染み出しました。
As soon as I poured hot water, the colour started to come out.


ここで落ち着いたようです。飲んでみると、ほのかに甘い味がします。このままでも、アントシアニンがもたらす効能を考えるとハーブティーとして十分飲めますが、
It seems ready for tasting.  There is a bit of sweetness and I could enjoy it on its own - good herbal tea when you consider the effects of anthocyanin.

試しにステビアの芽を摘んで入れてみたら、甘くて美味しくなりました。もっと咲いたら、ハチミツを入れたりして楽しみます。夏は冷たい飲み物にすると、青い色が効果的。
ちなみに、日本ではバタフライピーは一年草に分類されていますが、春先に見事な大輪のボケを咲かせていた家の方は、去年買った八重咲バタフライピーの苗を室内管理で越冬させたそうで、その苗を見せたもらったら苗の下のほうは木質化していました。ちょうど、うちの八重咲ジャスミンの苗と同じです。なので私もこの苗を多年草として世話します。
However, I plucked a tiny bit of stevia to see how the taste changes.  With more sweetness, the taste was considerably improved.  I am looking forward to having this blue tea throughout this summer, sometimes, as cold drinks.  A neighbour of mine showed me her butterfly pea plant that she bought in summer last year.  She kept it indoors during the winter and the plant turned semi-woody and strong - that is what I am going to do in winter.