アンズのサニーコットが色づいてきて、いかにも「完熟」という表情でした。
The remaining apricots have deepened in colour, and they look ready to be picked.
These apricots are from two branches that I grafted onto a plum tree a few years ago. So, I do not get many fruits as yet, but I am grateful to get them at all. Let's see how Taiga reacts to the fruits.
全然興味ないようです。
I ate the softest one right away, and it was indeed sweet. However, I forgot to measure the sugar content.
右端の小さいのを割って計ると、19.6度。実際に食べた印象は20度超えでした。前回の、台所で追熟させた1個とは美味さが比較になりません。
So, I cut another one in half, and the sugar content was 19.6%! The impression I got when actually eating was as sweet as above 20%. This was really incomparable with the one that ripened off the tree the other day.
最近のギラギラ日差しのせいか、フィンガーライムのミアローズ2個にキズなのか日焼けなのか、汚損が発生していました。去年の夏・秋に咲いた花からの幼果が越冬したものですが、この2個より大きなものも含めて、いつ完熟しているのか判断がつきません。
最近のギラギラ日差しのせいか、フィンガーライムのミアローズ2個にキズなのか日焼けなのか、汚損が発生していました。去年の夏・秋に咲いた花からの幼果が越冬したものですが、この2個より大きなものも含めて、いつ完熟しているのか判断がつきません。
I found these bruised Mia Rose finger lime fruits, probably due to the strong sun recently. The fruits I have now are from the flowers of summer/autumn of 2024, and the young fruits spent the winter indoors. The trouble with finger lime fruits is that it is hard to tell when they are ripe.
もっと大きな実が沢山残っているので、もう少し経ったら色づきが良くなることを期待しています。こんなに判断が難しいものなら、商業栽培には向かない果樹だと思います。消費者はベストな状態のものを期待するはずなので、若干早すぎる収穫で果肉の色が宣伝文句とは異なると、「もう二度と買わない」となるかも。
汚損果なので迷わず割ってみました。中身の完熟は確実なようですが、果肉の色が残念です。去年 最適なタイミングで収穫したものは本当に綺麗な濃いピンク色だったので、今回のは落胆です。
I cut the two fruits open, since they were damaged on the outside and I had nothing to lose. The flesh seems ripe, but its colour is disappointing. Last year, I picked Mia Rose at a right time and the little bubbles looked like jewels with a deep pink colour. What a difference.
趣味で育てている私はというと、だんだん興味が薄れてくる今日この頃です。世話するたびに狂暴なトゲで痛い思いするし、生食に適したものでもないので。とりあえず今日のはサラダにふりかけます。ミニトマトの酸っぱさに紛れて気にならないかも。
I have larger fruits waiting to ripen, and there are a lot of them. Seeing how difficult it is to judge when to pick them, I do not think these are suitable for commercial growing. Consumers expect the perfect colour that they saw in the picture and, if they get disappointed due to slightly early picking, they will never want to buy them again.
As to myself, growing finger lime plants as a hobby is becoming less attractive. The thorns are numerous and vicious, and every time I take care of the plants, I get stung. Moreover, the fruits are not suitable for eating alone. I might sprinkle today's finger lime flesh over my salad and, hopefully, the cherry tomatoes will mask the sourness of the finger limes.