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2025年11月2日日曜日

グラニースミスりんご Granny Smith apple

 グラニースミスは夏の間の摘果後、最終的に20個残してありました。葉っぱがハダニで銀色になってしまったので、実の肥大は期待できないけど念のため果皮が黄色を帯びるまで放置する予定です。

Over the summer, I picked young fruits of Granny Smith leaving just 20 to mature.  The leaves became silver due to spider mites during summer, so the fruits did not become large.  I am leaving them on the tree hoping to see them turn yellow like cooking apples.


でも、1個試し採り。この段階のものがイギリスのスーパーで買える生食用の青リンゴです。今住んでいるところでガーデニングを始めるまで、グラニースミスが料理用品種で、樹上で完熟するとこれの倍くらいの大きなリンゴになるとは知りませんでした。
However, I am tempted to try one now.  This is the size and colour of Granny Smith commonly seen in shops in England for fresh eating.  Indeed, I did not know until I started gardening in my current place that this cultivar is a cooking apple and the fruit becomes much larger if left on the tree to full maturity.

捻りかたが下手だったので、小枝ごともげてしまった。
I was clumsy in pulling the fruit and the whole twig came off.

半割りにしてみると種が見えないので、
When I cut the fruit in half, I could not see the seeds.

更に切ると、種が十分熟しているようでした。味は甘見味が少し乗っていて、かつて食べ慣れていた齧ると目をつぶってしまうほどの酸っぱさではありませんでした。
Cutting further, seeds appeared and they looked mature.  
When I tasted the fruit, it was slightly sweet, unlike the old familiar Granny Smith which was so sour that the moment I took a bite I used to wince.

2025年11月1日土曜日

日南の姫ミカン Early ripening tangerine

 坐骨神経痛と奮闘中なので短く。

早生ミカンの日南の姫がすっかり色づいていました。夏の間に、最終的に10個が残るよう摘果しておきました。鉢は10号ロングスリット鉢。

I am still struggling with my sciatica, so this posting will be brief.

The early ripening cultivar called 'Hinano Hime' looks ready to be harvested.  During the summer, I picked young fruits so that only 10 would grow to maturity.  The tree is growing in a 30 cm diameter pot.



一番手前の3個は最も陽当たり良好の枝なので、試し採りはここから。
This branch gets most sunlight, so I will pick a fruit out of these for tasting.


オシリは正にミカン色。
This is what we call 'tangerine colour'.

玄関で退屈していたタイガ。柑橘類の臭いは嫌いです。
Taiga was getting bored inside, but she hates the smell of citrus fruits.

早生品種とは思えない高糖度です。実際に食べてみると、濃厚な味ではないけれど十分美味しかったです。
Although this is an early ripening variety, the sugar content was very high for a tangerine.  When I actually ate it, the taste was not strong but pleasant enough.